2004 年 六 月

第 322 期

專 題 安老服務消息 眾言堂 生活小品 松柏延年 綜 合 

    我 阿 珍 份 人 最 眼 淺 , 一 聽 見 些 淒 涼 的 新 聞 就 會 流 眼 淚 。 不 同 影 畫 戲 是 假 的 , 都 是 活 生 生 的 人 啊 !

    平 時 沒 機 會 接 觸 殘 障 人 , 只 是 念 念 不 忘 讀 書 時 看 有 關 海 倫 凱 勒 的 故 事 。 又 盲 又 聾 都 不 怕 , 只 要 有 個 啟 蒙 老 師 , 加 上 堅 持 , 就 可 以 一 樣 可 以 活 得 精 彩 。

    但 斌 仔 不 同 啊 ! 他 四 肢 癱 瘓 , 要 用 口 銜 筷 子 來 打 字 。 若 不 是 有 電 腦 更 連 字 都 難 寫 。 才 後 生 夭 夭 已 長 年 躺 床 , 還 要 老 父 長 途 跋 涉 去 探 … … 將 心 比 己 , 若 然 我 是 斌 仔 , 都 或 者 會 一 樣 要 求 安 樂 死 呢 ?

    阿 女 話 : 不 是 安 樂 死 呀 , 是 要 安 樂 生 。 如 果 有 最 新 機 器 , 好 似 美 國 超 人 或 者 中 國 桑 蘭 , 可 以 自 己 控 制 多 些 , 有 得 安 樂 生 , 就 不 用 求 死 了 。 所 以 仍 是 錢 作 怪 。

    都 有 道 理 。 但 錢 又 不 是 萬 能 啊 。 風 扇 大 王 夠 有 錢 啦 , 居 然 去 吊 頸 , 還 留 下 遺 書 說 樣 樣 滿 意 , 事 業 有 成 、 婚 姻 美 滿 , 就 只 怕 日 後 病 痛 辛 苦 。 訃 文 登 遺 書 我 都 是 第 一 次 見 。

    老 公 說 : 人 各 有 志 , 或 許 還 有 背 後 原 因 呢 。 我 想 也 是 , 莫 說 一 把 年 紀 , 久 病 厭 世 啦 , 張 國 榮 有 名 有 利 一 樣 要 跳 樓 , 好 似 鬼 h 腳 , 証 明 抑 鬱 症 可 怕 。

    我 想 情 緒 健 康 和 身 體 健 康 其 實 一 樣 重 要 。 誰 未 試 過 不 開 心 ? 但 多 數 人 未 必 會 想 到 不 開 心 就 要 死 。 我 阿 珍 自 問 今 天 就 不 會 。 死 了 就 沒 得 見 乖 孫 長 大 娶 老 婆 生 曾 孫 , 死 了 阿 女 都 會 好 淒 涼  ? 之 不 過 又 不 知 日 後 會 不 會 想 歪 了 真 個 去 自 殺  。

    所 以 我 對 阿 女 話 : 記 住 啦 , 專 家 話 好 多 想 自 殺 的 人 都 會 預 先 透 露 風 聲 的 , 好 多 是 抑 鬱 症 , 有 得 醫  , 如 果 有 日 聽 見 我 或 阿 爸 有 聲 氣 , 記 住 捉 我 去 看 醫 生 食 藥 ! 唔 係 就 死 過 難 返 !
 

珍   嬸

 

 


回到主頁 回到前一頁