2003 年 十 月

第 314 期

專 題 安老服務消息 眾言堂 生活小品 松柏延年 綜 合 

    真 是 「 王 小 二 」 過 年 , 一 年 不 如 一 年 , 去 年 重 陽 拜 山 還 沒 事 , 今 年 天 口 特 別 熱 , 拜 山 要 叫 救 命 。 長 斜 路 加 上 石 級 , 上 之 時 不 夠 氣 , 不 料 落 之 時 更 辛 苦 , 兩 個 膝 頭 又 痛 又 無 力 , 幾 乎 一 腳 踏 空 , 全 靠 老 公 拉 著 , 最 後 那 段 路 全 由 他 攙 扶 。 

    已 經 出 盡 醜 , 老 公 還 不 通 氣 在 說 我 又 肥 又 重 。 如 果 是 平 時 當 講 笑 還 算 , 這 麼 眾 目 睽 睽 分 明 是 落 井 下 石 , 結 果 頂 他 幾 句 , 要 阿 女 來 勸 交 。 

    我 想 我 阿 珍 嫁 你 之 時 何 嘗 不 是 苗 條 姑 娘 一 個 ? 若 不 是 要 替 你 繼 承 香 燈 , 生 完 一 個 又 一 個 , 身 材 怎 會 變 ? 好 心 情 時 會 得 讚 我 是 宜 男 相 , 有 難 之 時 就 來 嫌 。 如 今 膝 頭 痛 又 不 是 我 想 , 還 不 是 多 年 來 勞 碌 弄 出 來 的 ? 還 好 尚 未 癱 , 要 你 服 侍 … … 

    巴 拉 巴 拉 一 連 串 , 嚇 到 老 公 收 聲 。 見 他 模 樣 怪 可 憐 的 , 加 上 阿 女 一 旁 猛 說 好 話 , 又 剛 好 上 小 巴 , 我 就 見 好 即 收 。 不 過 到 小 巴 轉 得 幾 個 彎 , 我 都 忍 不 住 要 細 細 聲 再 問 老 公 : 乜 我 好 肥 咩 ? 

    事 關 久 不 久 就 見 甚 麼 纖 體 告 白 , 全 部 都 是 牙 簽 身 型 的 大 姐 仔 , 唔 通 老 公 見 得 多 , 又 發 夢 想 我 都 變 成 咁 ? 

    好 在 老 公 急 急 應 猛 話 唔 係 , 講 笑 。 又 彈 自 己 話 少 練 功 夫 , 所 以 唔 夠 力 扶 我 , 引 到 我 笑 , 阿 女 在 前 頭 見 我 們 床 頭 打 架 床 尾 和 , 即 時 轉 頭 來 嫣 然 一 笑 。 

    老 公 又 係 幾 可 愛 既 , 他 一 向 知 道 我 直 腸 直 肚 , 反 應 快 但 不 會 有 隔 夜 仇 , 所 以 我 每 次 發 惡 他 都 用 「 忍 」 功 , 咁 就 好 快 雨 過 天 青 。 

    我 想 老 夫 老 妻 就 是 這 樣 了 , 你 畀 面 我 半 斤 , 我 尊 重 你 八 兩 , 千 祈 唔 可 以 次 次 都 是 一 個 贏 晒 , 不 必 要 求 「 相 敬 如 賓 」 , 但 求 「 互 重 互 愛 」 就 得 啦 ! 

珍   嬸

 

 


回到主頁 回到前一頁