第 二 八 六 期 二 零 零 一 年 六月
專題安老服務消息眾言堂 生活小品松柏延年綜合

05hid.gif (4074 bytes)    個 個 都 話 邪 。 本 來 落 雨 應 該 是 清 明 節 , 詩 都 有 說 : 清 明 時 節 雨 紛 紛 。 偏 偏 這 天 就 沒 有 落 , 反 而 之 前 之 後 落 , 還 搞 到 落 雹 。 石 頭 般 大 粒 , 唔 邪 就 假 。 

    不 過 勢 都 估 唔 到 生 哥 咁 就 去 了 。 雖 然 說 是 又 煙 又 酒 , 始 終 大 大 隻 , 手 瓜 都 起 脹 , 怎 可 能 三 天 不 到 就 救 唔 番 呢 ? 

    見 親 家 就 真 是 淒 涼 , 白 頭 人 送 黑 頭 人 , 才 五 十 出 頭 , 大 仔 剛 剛 入 大 學 , 難 為 生 嫂 捱 了 二 十 多 年 , 身 邊 人 話 走 就 走 , 留 下 二 仔 一 女 , 還 好 三 個 都 生 性 又 讀 得 書 , 都 算 安 慰 。

    初 初 都 沒 想 過 這 麼 嚴 重 , 聽 到 女 婿 說 個 大 佬 入 了 醫 院 , 還 以 為 是 開 工 受 傷 , 後 來 阿 女 說 醫 生 話 是 心 臟 病 發 作 , 我 才 嚇 了 一 跳 , 從 來 沒 聽 過 他 說 有 病 呀 , 一 發 作 就 交 關 成 咁 , 真 是 唔 講 得 笑 。

    一 場 親 戚 , 我 都 有 去 探 病 。 生 哥 一 直 不 醒 , 生 嫂 一 早 就 打 定 輸 數 。

    她 認 真 鎮 定 , 叫 仔 女 照 常 返 學 , 自 己 就 一 日 去 幾 次 醫 院 , 辦 喪 事 時 同 幾 兄 弟 有 商 有 量 , 沒 鋪 張 但 大 方 得 體 , 聽 講 她 過 了 頭 七 先 至 正 正 式 式 喊 一 大 場 。

    唉 , 掛 住 做 就 唔 記 得 傷 心 , 到 坐 定 才 知 人 生 一 場 夢 !

    聽 阿 女 講 , 醫 生 話 中 年 發 心 臟 病 一 點 也 不 出 奇 , 生 哥 份 人 比 較 緊 張 , 食 得 煙 多 又 少 運 動 , 屬 於 高 危 一 族 喎 。 我 問 會 不 會 有 遺 傳 , 阿 女 話 都 有 。 我 轉 口 快 快 問 阿 女 咁 女 婿 係 未 都 高 危 呢 , 講 完 自 己 都 驚 。 不 過 阿 女 反 而 不 忌 , 女 婿 唔 似 生 哥 , 不 煙 不 酒 , 生 活 正 常 得 多 , 所 以 不 怕 喎 。

    所 以 世 事 點 會 無 緣 無 故 , 邪 都 係 借 意 , 幸 福 並 唔 係 必 然 , 像 二 婆 咁 好 身 子 , 全 靠 自 己 修 番 。

    我 同 老 公 講 , 別 以 為 食 煙 好 閒 , 又 話 至 多 短 幾 年 命 , 像 生 哥 , 起 碼 短 了 幾 十 年 。 今 次 有 版 睇 , 他 真 的 知 驚 了 , 應 承 話 戒 煙 。 

    阿 彌 陀 佛 ! 生 哥 泉 下 有 靈 , 一 定 會 保 佑 他 成 功 的 ! 



珍   嬸 尋找各期 "診嬸日記" 資料

 

 


回到主頁 目錄 回到前一頁