2005 年 二 月

第 330 期

專 題 安老服務消息 眾言堂 生活小品 松柏延年 綜 合 

    計 正 過 年 過 節 應 該 多 多 忌 諱 , 只 說 吉 利 , 少 提 災 害 。 不 過 這 次 南 亞 海 嘯 實 在 太 令 人 震 驚 了 , 新 年 的 第 一 天 , 世 界 上 許 多 國 家 都 取 消 歡 慶 活 動 改 為 籌 款 活 動 , 香 港 這 個 世 界 馳 名 的 遊 行 之 都 則 取 消 了 一 些 遊 行 活 動 去 籌 款 。

    絕 對 是 好 事 , 阿 媽 教 落 : 家 和 萬 事 興 , 家 衰 口 不 停 。 有 次 聽 個 八 卦 節 目 話 香 港 以 前 發 三 師 , 即 是 律 師 、 醫 師 、 會 計 師 ; 今 時 變 了 發 用 口 搵 食 之 人 , 即 是 歌 星 、 經 紀 , 同 論 政 之 士 。 由 於 人 多 咀 雜 , 就 所 以 家 嘈 屋 閉 喎 。 哈 , 今 次 一 提 賑 災 , 人 人 立 時 放 下 爭 拗 , 齊 齊 努 力 募 捐 , 結 果 成 績 威 猛 , 籌 到 億 億 聲 , 真 是 為 善 不 甘 後 於 人 。 香 港 人 大 破 慳 囊 , 定 會 積 福 深 厚 , 澤 及 子 孫 !

    講 真 以 香 港 人 去 布 吉 之 頻 與 多 , 受 害 者 人 數 比 例 上 真 是 算 少 , 所 以 要 讚 香 港 人 眉 精 眼 企 , 一 見 勢 色 不 妥 , 馬 上 走 為 上 , 正 是 上 天 賜 福 予 自 助 之 人 。 若 非 平 時 懂 「 通 識 」 , 知 道 海 嘯 是 乜 傢 伙 , 說 不 定 會 學 無 知 蟻 民 留 下 看 奇 景 , 證 明 知 識 是 財 富 , 一 點 不 錯 。

    當 然 有 財 要 有 命 享 , 莫 學 才 子 捱 來 捱 去 捱 不 到 取 「 長 者 咭 」 的 資 格 ! 人 人 話 香 港 男 人 平 均 壽 命 七 十 八 , 最 近 有 一 連 幾 個 八 十 歲 男 士 的 新 聞 就 聽 落 都 開 心 。 一 個 黃 永 玉 , 當 年 為 了 隻 眼 開 隻 眼 閉 的 貓 頭 鷹 被 鬥 , l 能 忍 辱 偷 生 , 如 今 成 為 一 代 宗 師 , 證 明 邪 不 能 勝 正 。

    第 二 個 更 叻 , 明 明 是 鬼 佬 , 廣 東 話 卻 不 知 咁 流 利 , 晚 晚 開 工 , 天 天 開 心 , 又 多 多 老 友 , 人 稱 Uncle Ray , 我 細 個 都 收 聽 許 多 佢 既 節 目 學 英 文 , 而 家 間 中 聽 聽 , 都 好 有 親 切 感 。

    佢 地 兩 個 不 過 是 八 十 歲 大 壽 , 當 然 唔 及 第 三 個 新 郎 哥 楊 振 寧 小 登 科 咁 威 啦 , 學 生 變 太 太 , 周 不 時 都 有 , 尊 敬 變 愛 慕 , 好 正 常 x , 有 份 報 紙 話 有 個 好 處 是 可 以 協 助 丈 夫 整 理 學 術 著 作 , 咁 就 真 是 造 福 人 群 了 。

    雞 年 剛 到 就 感 受 到 福 與 壽 , 證 明 香 港 今 年 一 定 好 !

 

珍   嬸

 

 


回到主頁 回到前一頁