2003 年 五 月

第 309 期

專 題 安老服務消息 眾言堂 生活小品 松柏延年 綜 合 

    今 次 「 好 唔 靈 醜 靈 」 , 真 係 要 長 嗟 歎 咯 ! 美 國 大 仗 未 夠 一 個 月 就 搞 掂 , 香 港 唔 知 要 衰 幾 耐 呢 ?

    以 為 三 月 夠 難 過 啦 , 原 來 四 月 更 弊 , 愚 人 節 一 街 都 係 愚 人 。 阿 女 打 電 話 問 我 有 冇 去 搶 購 , 我 說 : 港 幣 貶 值 那 次 都 沒 有 啦 , 何 況 今 次 , 疫 埠 之 嗎 , 你 阿 媽 我 見 過 , 大 不 了 去 住 漆 咸 營 。

    嚇 , 話 口 未 完 , 真 係 有 人 去 入 營 , 不 過 好 過 以 前 那 些 鋅 鐵 皮 屋 , 係 渡 假 營 , 好 食 好 住 , 有 醫 生 長 駐 , 不 過 照 例 有 人 喊 打 喊 殺 話 政 府 照 顧 不 周 。 唉 , 病 菌 打 到 埋 身 , 邊 個 想 ? 之 不 過 淘 大 又 真 係 邪 , 居 然 一 個 病 人 去 探 親 搞 到 全 座 樓 病 晒 , 正 一 禍 從 天 降 , 避 無 可 避 。

    細 仔 買 了 口 罩 要 我 戴 , 又 真 係 唔 戴 唔 得 , 入 電 梯 、 搭 地 鐵 , 人 人 都 戴 , 唔 戴 就 好 似 會 被 人 歧 視 。 不 過 好 鬼 焗 呀 , 如 今 真 正 明 白 點 解 醫 護 人 員 咁 大 壓 力 , 耳 仔 同 下 巴 就 已 經 壓 到 扁 了 !

    所 以 話 慘 , 點 及 那 些 打 真 軍 的 慘 ? 那 些 去 做 義 工 的 又 眼 罩 又 帽 又 袍 成 套 太 空 衣 , 不 過 話 去 幫 一 陣 , 人 家 清 潔 工 人 日 日 都 係 膠 手 套 加 口 罩 就 開 工 了 。

    不 過 公 眾 地 方 洗 洗 刷 刷 都 冇 用 , 話 晒 飛 沫 加 分 泌 物 都 係 由 人 處 來 , 如 果 個 個 冇 公 德 心 , 一 日 洗 十 次 都 冇 用 。 今 次 政 府 出 到 隔 離 這 一 招 , 分 明 就 是 「 敬 酒 不 飲 飲 罰 酒 」 , 勸 諭 不 出 街 居 然 會 溜 去 搭 飛 機 ! 老 公 話 這 就 正 是 香 港 人 本 色 , 走 得 快 , 好 世 界 嘛 !

    我 阿 珍 始 終 是 古 老 思 想 , 做 人 要 有 公 德 心 , 否 則 真 是 會 招 雷 公 劈 的 。 今 時 今 日 還 隨 地 吐 痰 , 有 冇 搞 錯 ? 我 小 時 讀 的 公 民 課 到 今 天 仍 然 記 得 清 楚 , 打 乞 嗤 要 掩 口 鼻 、 飯 前 要 洗 手 、 地 方 要 打 掃 乾 淨 、 勿 拈 惹 蒼 蠅 老 鼠 蟑 螂 … … 居 然 在 信 箱 收 張 政 府 教 人 洗 大 地 的 單 張 。 唉 , 講 出 去 都 羞 家 , 還 笑 人 家 落 後 , 原 來 香 港 人 自 己 最 基 本 的 } 生 仍 未 過 關 , 不 經 紅 爐 火 。 真 要 趁 此 機 會 學 議 員 話 齋 , 要 自 我 檢 討 才 成 了 。

珍   嬸

 

 


回到主頁 回到前一頁