2008 年 二 月

第 366 期

專 題 安老服務消息 眾言堂 生活小品 松柏延年 綜 合 

    見 到 報 紙 講 食 煙 我 就 瞪 大 隻 眼 , 聽 到 電 台 講 食 煙 我 都 豎 起 隻 耳 仔 。 自 從 茶 餐 廳 唔 准 食 煙 , 陪 老 公 去 飲 下 午 茶 都 舒 服 好 多 。 自 己 就 話 聞 慣 老 公 煙 味 者 , 有 時 走 個 大 姐 仔 黎 搭 , 一 見 老 公 點 煙 就 黑 起 塊 面 , 跟 手 就 v 起 個 餐 牌 係 咁 撥 , 佢 唔 醜 我 都 覺 得 唔 好 意 思 , 人 地 黎 食 野 唔 係 黎 聞 你 煙 , 危 害 健 康 唔 在 講 , 搞 到 人 地 冇 晒 胃 口 你 話 幾 衰 呢 。

    今 日 睇 報 紙 有 個 報 導 講 老 人 食 煙 幾 得 意 。 以 前 老 公 成 日 話 人 老 左 就 唔 戒 得 煙 , 一 戒 反 而 大 害 會 死 快 的 。 咁 教 授 做 完 研 究 話 唔 係 , 戒 煙 係 一 定 有 好 處 既 , 乜 野 中 風 , 癌 症 心 臟 病 都 會 少 的  , 不 過 等 到 有 大 病 先 至 黎 戒 , 就 梗 係 太 遲 啦 。

    哈 我 忽 然 諗 起 以 前 有 樣 野 叫 做 X 喜 , 即 係 的 男 人 有 大 病 , 就 拿 拿 林 去 娶 老 婆 , 話 X 喜 可 以 避 難 個 病 會 即 刻 好 。 咁 既 迷 信 野 點 會 一 定 得 , 於 是 呢 頭 結 婚 頭 就 拜 拜 , 結 果 累 到 老 婆 守 寡 。 唔 通 重 賴 話 個 女 人 腳 頭 唔 好 咩 , 一 樣 都 係 冇 道 理 者 。

    不 過 人 都 係 姓 賴 既 咯 , 老 公 成 日 話 佢 都 唔 想 食 , 但 係 唔 食 就 冇 精 神 , 做 唔 到 野 , 又 話 係 陪 的 老 友 食 者 。 哼 , 唔 知 係 你 陪 我 食 定 我 陪 你 食 呢 ? 正 一 豬 朋 狗 友 衰 埋 一 堆 。

    咁 老 公 又 嬉 皮 笑 臉 咁 話 , 得 啦 得 啦 , 今 年 一 定 戒 , 而 家 咪 已 經 食 少 左 囉 。 唉 , 惟 有 學 人 地 咁 話 , 輸 少 當 贏 啦 。

 

珍   嬸

 

 


回到主頁 回到前一頁