2004 年 五 月

第 321 期

專 題 安老服務消息 眾言堂 生活小品 松柏延年 綜 合 

  老 公 周 不 時 都 話 女 人 至 巴 閉 , 又 有 婦 女 節 又 有 婦 科 , 男 士 就 冇 人 理 , 婦 女 節 還 要 是 三 八 , 又 生 又 發 , 威 盡 。

    我 說 有 婦 科 是 因 為 女 人 多 了 些 多 病 的 器 官 呀 , 只 聽 見 誰 誰 誰 又 生 乳 癌 , 誰 誰 誰 又 子 宮 頸 癌 , 有 幾 可 聽 見 有 男 人 生 陰 袋 癌 呢 ?

    今 年 婦 女 節 後 就 聽 見 政 府 猛 呼 籲 女 人 去 檢 查 , 做 子 宮 頸 普 查 喎 。 其 實 都 不 用 多 宣 傳 了 , 聽 過 梅 艷 芳 都 識 驚 啦 ; 幾 個 月 之 前 還 生 生 猛 猛 出 來 說 有 病 多 謝 關 心 , 未 到 半 年 就 香 消 玉 殞 了 , 人 地 話 香 港 女 人 過 八 十 歲 命 , 她 就 只 有 四 十 歲 , 一 半 都 冇 , 真 慘 情 ! 還 要 兩 姊 妹 都 是 同 一 條 路 , 不 過 阿 女 話 普 通 人 生 癌 就 沒 什 麼 遺 傳 , 這 些 女 人 癌 就 好 講 遺 傳 喎 。 咁 即 是 我 冇 , 我 阿 妹 冇 , 就 阿 女 都 冇 囉 ?

    不 過 檢 查 還 是 要 去 做 的 , 我 以 前 未 收 經 去 家 庭 計 劃 檢 查 都 有 順 便 做 , 又 唔 痛 , 健 康 院 的 女 醫 生 又 好 好 講 , 次 次 都 冇 事 , 咁 驗 w 點 都 安 樂 些 。

    講 真 而 家 不 同 以 前 , 就 算 驗 到 有 癌 都 有 得 醫 , 娛 樂 版 都 話 梅 艷 芳 不 肯 割 才 搞 到 冇 得 醫 。 如 果 學 葉 麗 儀 、 范 徐 麗 泰 咁 面 對 現 實 就 唔 會 冇 命 了 。

    記 得 那 時 聽 健 康 院 姑 娘 講 課 都 有 提 , 經 期 亂 龍 唔 好 唔 理 , 行 埋 之 後 出 血 更 加 要 警 愓 。 我 知 道 好 多 人 都 諱 疾 忌 醫 , 尤 其 是 下 身 問 題 , 拖 得 就 拖 , 實 在 無 謂 找 自 己 來 較 飛 呀 ! 始 終 子 宮 在 身 體 G 面 , 發 起 病 來 周 圍 走 , 都 是 特 別 麻 煩 的 , 所 以 我 都 已 經 同 阿 女 約 好 一 齊 再 去 普 查 , 有 她 提 我 , 就 唔 會 唔 記 得 定 期 驗 了 。
 

珍   嬸

 

 


回到主頁 回到前一頁