2008 年 一 月

第 365 期

專 題 安老服務消息 眾言堂 生活小品 松柏延年 綜 合 

    年 尾 流 流 睇 見 商 場 旺 , 新 年 燈 飾 又 多 又 靚 , 真 係 好 開 心 , 雖 然 周 圍 又 試 好 塞 車 , 但 個 個 都 心 情 好 , 冇 乜 所 謂 。 

    之 不 過 就 見 到 好 多 人 猛 嘈 叫 政 府 加 生 果 金 , 一 陣 間 手查 個 鼓 猛 敲 , 一 陣 重 搞 到 打 小 人 。 嚇 ! 都 未 到 驚 蟄 , 而 且 話 晒 都 係 負 責 管 錢 既 公 僕 者 , 唔 當 係 父 母 官 都 唔 駛 當 晒 係 小 人 
卦 。 

    我 阿 珍 未 夠 資 格 羅 生 果 金 , 不 過 我 知 道 個 意 思 係 畀 老 人 家 買 野 食 , 唔 係 靠 晒 佢 既 , 所 以 人 人 有 份 , 一 夠 七 十 歲 就 有 資 格 v , 完 全 唔 駛 查 家 宅 , 咁 個 真 係 無 依 無 靠 既 咪 申 請 綜 援 囉 , 好 消 楚 x 。 

    的 人 話 生 果 金 得 幾 百 蚊 太 少 , 公 道 的 講 都 好 過 冇 , 而 且 香 港 地 生 果 咁 多 , 有 平 有 貴 , 的 橙 有 時 平 起 上 黎 十 蚊 八 個 , 又 v 得 , 食 成 個 禮 拜 唔 駛 雪 都 唔 怕 會 爛 。 

    不 過 我 就 唔 會 跟 的 人 話 剩 係 食 橙 , 我 係 乜 生 果 都 試 既 。 好 似 木 瓜 以 前 食 慣 長 形 既 , 後 尾 試 過 
的 夏 威 夷 種 短 短 肥 肥 不 知 幾 甜 。 又 好 似 火 龍 果 , 以 前 都 冇 格 , 桃 紅 色 好 靚 , 裡 面 啖 啖 肉 又 冇 核 , 不 知 幾 清 。 我 重 鍾 意 食 天 桃 添 , 又 係 紅 得 可 愛 , 清 清 爽 爽 。 

    計 我 話 , 政 府 叫 人 日 日 食 兩 個 生 果 係 既 , 呢 排 天 氣 乾 燥 更 加 岩 , 大 家 都 食 多 的 就 可 以 出 入 平 安 , 路 路 暢 通 , 兼 夾 唔 會 因 為 食 得 肉 多 搞 到 個 人 又 掹 憎 又 燥 火 ! 

 

珍   嬸

 

 


回到主頁 回到前一頁