2005 年 七 月

第 335 期

專 題 安老服務消息 眾言堂 生活小品 松柏延年 綜 合 

    阿 媽 話 上 天 有 好 生 之 德 , 所 以 冇 理 由 希 望 人 死 , 不 過 見 到 前 任 教 宗 苟 延 殘 喘 , 半 條 人 命 在 窗 前 向 人 揮 手 的 模 樣 , 就 覺 得 佢 好 可 憐 , 不 如 早 點 走 , 反 正 過 了 八 十 歲 都 算 做 笑 喪 啦 。

    但 個 個 信 徒 都 是 為 他 祈 禱 求 福 , 即 是 望 他 繼 續 留 在 人 間 。 做 了 四 分 一 世 紀 的 教 宗 , 鞠 躬 盡 瘁 , 但 是 沒 得 退 休 , 就 好 似 做 阿 媽 呢 份 工 。 平 時 只 有 他 在 祝 福 別 人 , 到 油 盡 燈 枯 就 沒 法 不 離 開 人 間 。 聽 講 他 指 明 不 要 插 滿 天 Y 地 Y 搶 救 , 寧 願 自 然 咁 走 , 所 以 真 是 個 充 滿 智 慧 的 可 敬 長 者 。 廿 多 年 來 他 努 力 向 世 人 示 範 如 何 愛 別 人 , 為 和 平 為 減 少 人 間 痛 苦 , 到 自 己 走 之 時 都 是 活 到 那 一 天 就 做 到 那 一 天 , 亦 不 會 掙 扎 不 走 , 以 免 延 長 痛 苦 。

    比 起 來 , 這 位 美 國 睡 公 主 就 正 正 相 反 了 , 死 之 前 有 場 岳 婿 大 戰 , 一 會 兒 拔 喉 拔 管 , 一 會 兒 又 再 插 , 當 是 玩 具 咁 舞 唉 ! 童 話 G 才 會 有 王 子 來 打 救 , 人 間 盡 是 紛 爭 , 正 是 死 也 死 得 不 安 寧 , 乜 尊 嚴 都 冇 晒 。

    講 到 和 平 就 要 算 台 灣 這 位 連 戰 先 生 最 威 。 嘩 , 人 民 大 會 堂 握 手 這 一 幕 真 是 經 典 , 不 知 上 了 多 少 張 報 紙 頭 條 , 佢 位 台 灣 小 姐 夫 人 又 靚 。 見 佢 套 裙 套 衭 都 大 方 得 體 , 兩 夫 婦 一 個 嚴 肅 一 個 和 藹 , 正 是 成 熟 人 士 的 韻 味 , 行 出 來 已 經 好 省 鏡 。

    阿 仔 笑 原 來 連 戰 個 名 係 相 反 詞 , 佢 不 但 不 是 帶 來 連 場 戰 爭 , 反 而 是 個 和 平 大 使 。 老 公 說 胡 錦 濤 一 樣 啦 , 絕 對 不 是 「 咁 胡 塗 」 , 而 是 超 級 聰 明 。

    我 說 名 是 父 母 賜 , 人 生 路 是 自 己 走 , 好 似 我 咁 與 人 和 洽 , 待 人 誠 懇 , 又 點 會 有 人 會 認 為 我 阿 珍 是 虛 偽 或 者 假 呢 ?

   

珍   嬸

 

 


回到主頁 回到前一頁