2005 年 四 月

第 332 期

專 題 安老服務消息 眾言堂 生活小品 松柏延年 綜 合 

    查 實 我 地 婦 道 人 家 , 邊 度 識 話 邊 個 好 邊 個 唔 好 x ? 雖 然 鄧 伯 伯 名 句 是 : 不 管 白 貓 黑 貓 , 能 捉 老 鼠 的 就 是 好 貓 。 但 好 多 時 老 鼠 走 甩 可 能 係 冇 得 救 ! 咁 賴 雙 貓 冇 用 就 真 個 食 死 貓 咯 !

    所 以 我 都 係 傳 統 中 國 人 心 態 , 話 之 邊 個 做 皇 帝 , 天 下 太 平 就 得 啦 , 最 怕 聽 你 鬧 我 、 我 鬧 你 , 家 嘈 屋 閉 又 個 個 都 躁 。

    咁 董 伯 伯 休 息 w 又 係 好 , 該 煨 咯 , 眉 毛 都 白 清 , 真 係 冇 功 都 有 勞 啦 。 佢 話 腳 痛 好 辛 苦 , 唉 , 成 日 做 冇 得 休 息 梗 係 痛 苦 啦 。 我 都 最 怕 企 。 我 廚 房 G 面 有 張 高 , 有 乜 e 魚 呀 摘 菜 呀 要 搞 好 耐 我 都 坐 低 做 , 唔 好 刻 薄 自 己 嘛 , 我 見 有 好 多 人 腳 處 血 管 好 似 條 蚯 蚓 咁 , 你 慌 唔 係 企 得 多 咩 。 托 賴 我 就 冇 , 要 保 養 w 至 襟 捱 嘛 , 我 重 要 等 住 抱 曾 孫 。

    講 到 保 養 我 都 係 學 二 婆 咋 。 佢 唔 算 好 命 , 幾 十 歲 人 得 番 自 己 一 個 人 , 但 就 見 佢 時 常 都 笑 吟 吟 , 今 日 去 運 動 , 明 天 去 旅 行 , 又 做 義 工 去 醫 院 探 病 人 。 我 諗 多 做 善 事 自 然 有 福 蔭 , 見 到 病 人 慘 過 自 己 又 唔 會 成 日 覺 得 自 己 可 憐 。 佢 就 真 係 好 鬼 健 康 又 開 心 。

    我 阿 珍 自 問 都 算 好 福 氣 , 老 公 在 , 一 對 仔 女 成 個 好 字 , 健 康 都 算 唔 錯 , 有 時 捻 w 覺 得 真 係 應 該 好 似 蕭 芳 芳 「 媽 媽 好 」 G 面 曲 詞 咁 話 「 夢 G 也 會 笑 」 。 不 過 可 能 好 多 人 唔 識 學 我 咁 諗 , 就 好 似 「 有 媽 的 孩 子 不 知 道 」 , 身 在 福 中 不 知 福 。 成 日 諗 唔 開 心 事 , 眉 頭 皺 紋 都 深 啦 , 五 腑 六 臟 睇 怕 都 唔 會 好 。 所 以 真 係 要 多 搵 機 會 笑 w 開 心 w 。

    不 過 我 就 唔 識 吹 口 哨 , 至 多 係 唱 幾 句 任 姐 名 曲 。 人 開 心 係 要 發 散 出 來 , 當 年 陳 太 做 政 務 司 咪 一 樣 開 心 到 見 牙 唔 見 眼 ? 咁 多 } 個 花 名 叫 陳 四 萬 佢 都 默 認 。 中 國 人 既 笑 容 其 實 好 睇 過 鬼 佬 好 多 , 見 牙 唔 見 眼 寧 舍 可 愛 , 唔 似 鬼 佬 布 殊 點 笑 都 見 唔 到 牙 寧 舍 覺 得 奸 同 虛 偽 !

 

珍   嬸

 

 


回到主頁 回到前一頁